Vorige | Volgende

Erichemsekade 14 Erichem

Vraagprijs € 1.495.000 k.k.

Neem contact met ons op

076-5602007

info@vdslikke.nl

Omschrijving

Landgoed Gelensteyn staat voor rust, ruimte en vrijheid! Deze T-vormige hofstede ligt op een bijzonder mooie plek langs de Linge. Hij heerst over het landschap en de rivier zonder zijn vriendelijke karakter te verliezen. Aan de voorzijde staat een rode beuk van meer dan 100 jaar oud. Op zij staan reusachtige kastanjebomen. Aan de zuidoostzijde hoog- en halfstamvruchtbomen in allerlei soorten....

Kenmerken

Soort woning
Woonboerderij
Bouwtype
Bestaande bouw
Status
Beschikbaar
Aanvaarding
in overleg
Bouwjaar
1805
Ligging
Aan rustige weg, aan vaarwater, aan water, buiten bebouwde kom, landelijk gelegen, vrij uitzicht

Omschrijving

Landgoed Gelensteyn staat voor rust, ruimte en vrijheid! Deze T-vormige hofstede ligt op een bijzonder mooie plek langs de Linge. Hij heerst over het landschap en de rivier zonder zijn vriendelijke karakter te verliezen. Aan de voorzijde staat een rode beuk van meer dan 100 jaar oud. Op zij staan reusachtige kastanjebomen. Aan de zuidoostzijde hoog- en halfstamvruchtbomen in allerlei soorten. Daartussen prachtige vergezichten. Het is goed wonen in een keuken en kamers waarin het verleden voelbaar is. De ramen bieden uitzicht op de Linge met bijbehorende uiterwaarden.

De hofstede is in de loop der jaren met veel respect en behoud van zijn historisch karakter gerestaureerd. Uniek is de aanwezigheid en situering van het koetshuis en het bakhuis, elk aan één kant van de boerderij. Het koetshuis leent zich goed voor een praktijk of kantoor. De hofstede ligt op ruim 5 hectare grond. Het is door zijn waarde voor de natuur en de historie gerangschikt als landgoed in het kader van de Natuurschoonwet 1928.

Ligging
Gelensteyn ligt in het buitengebied, op de grens van de gemeente Buren en het dorp Geldermalsen. Supermarkten en gespecialiseerde winkels in het centrum van Geldermalsen zijn binnen enkele minuten te bereiken. De bewoners van Gelensteyn zijn in veel opzichten georiënteerd op het levendige Geldermalsen. Er zijn daar goede basisscholen en er is vervolgonderwijs. Om Gelensteyn heen liggen een aantal wandel -en fietsroutes. Natuurliefhebbers hebben alle kans kennis te maken met het open landschap en zijn weilanden en boomgaarden.

Op de Linge is stroomafwaarts van Geldermalsen pleziervaart mogelijk. In de plaatselijke jachthaven kan afgemeerd worden. Het station van Geldermalsen ligt op korte afstand. Treinen naar Utrecht en Den Bosch brengen de reizigers binnen een half uur naar hun bestemming. De afstand tot de A15/A2 is kort. Binnen 35 autominuten bent u in Utrecht. In het nabijgelegen Tiel biedt de schouwburg een keus uit een interessant programma van toneel opera, ballet en cabaret. Hier bevindt zich ook het Rivierenland-ziekenhuis.

Kenmerken
Bouwjaar: ± 1805 (Rijksmonument)
Bruto-inhoud totaal: ± 2.485 m³, waarvan ± 2.200 m³ wonen
Gebruiksoppervlakte wonen: ± 450 m²
Overige inpandige ruimte: ± 75 m²
Oppervlakte bijgebouwen: ± 85 m²
Perceeloppervlak: tot 52.704 m²

Historie
Gelensteyn behoort tot een reeks boerderijen die tussen het einde van de 18de tot het midden van de 19de eeuw zijn gebouwd aan de Linge tussen Erichem/Geldermalsen en Tiel. Archeologische vondsten geven aan dat de zuidwestzijde van het voorhuis dateert uit de 15de eeuw. De toenmalige bebouwing ging in de 17de eeuw door brand verloren. Het voorhuis en het achterhuis (de deel en de stallen) zijn omstreeks 1805 gebouwd. De hofstede staat op een terp van ± 4.000 m², die waarschijnlijk al sinds 2000 jaar bewoond is geweest. In 1965 is de omliggende watergang gedempt. Gelensteyn kwam in 1971 in het bezit van de familie, die nu nog steeds eigenaar is.

Exterieur
De voorgevel van het voorhuis toont een prachtig samenstel van vijf hoge 6-ruits schuiframen en een voordeur met fraaie houten omlijsting en bovenlicht. Een mooi detail is het originele metselwerk boven de ramen met de zogenaamde 'getoogde strek'. De gevels aan de zuidwest- en noordoostzijde zijn voorzien van pleisterwerk met in het oog springende gevelankers. De ankers dateren uit de 16e eeuw. Ze zijn voor het kasteel van Buren gesmeed volgens een ontwerp van de beroemde bouwmeester Alessandro Pasqualini (1493-1559).

Aan de noordoostzijde zijn de 6-ruits en 9-ruits ramen voorzien van grenen luiken. Een historisch detail is de schaftklok met 16e-eeuwse trekketting. De rietkap met wolfseinden is een sierlijke kroon op het imposante voorhuis. Het achterhuis (of de deel) staat haaks op het voorhuis. De volledig originele achtergevel is symmetrisch vormgegeven met hoge deeldeuren in het midden en staldeuren aan weerszijden. De authentieke overstek (het schild) valt op door zijn grootte.

Een schilderachtige aanvulling op het ensemble van gebouwen vormen het bakhuis en koetshuis, elk aan één zijde van het achterhuis. Het bakhuis is een plaatje. De geornamenteerde windveer met een 19e-eeuwse guirlandelijst, de Oud-Hollandse dakpannen, de boograampjes, de subtiele gevelankers, getuigen stuk voor stuk van ambachtelijke schoonheid. Dit geldt ook voor het koetshuis. De bouwstijl van 160 jaar geleden is perfect gehandhaafd.

Interieur
Het voorhuis is ingedeeld in meerdere karakteristieke en sfeervolle ruimten. De hoge raampartijen, waardoor het licht goed binnen valt, zijn voorzien van 6-ruits schuiframen. De keuken, Middenkamer en Lingekamer zijn elk uitgevoerd in een andere kleurstelling (gebaseerd op historische verfkleuren). Hoge balkenplafonds, grenen blinden, en authentieke paneeldeuren komen in elke ruimte voor. In de Lingekamer wordt de open haard omgeven door een laat-19de eeuwse marmeren schouw. Een trapje leidt naar een kleine opkamer. De Lingekamer is een heerlijke en lichte ruimte met adembenemende vergezichten.

De gezellige Middenkamer heeft een open haard met een schouwpartij die bij de bouw in 1805 is aangebracht. Hij is voorzien van een originele omlijsting in (de zogenaamde boeren) Louis Seize-stijl.

De kamers worden gescheiden door de hoofdgang die van de voordeur naar "de geut" leidt. Daar zijn de oudste resten van bebouwing gevonden uit de 15de eeuw. Het is een uitstekend geconserveerde ruimte, waarin het verleden herleeft. Deze "geut" vormt de verbinding tussen de deel en het voorhuis. Daar is ook de tweede opgang naar de kleine opkamer naast de Lingekamer. Onder de opkamer ligt de wijnkelder. In "de geut" bevindt zich ook een deur naar de korentrap die naar de verdieping leidt.

Op de begane grond aan de noordoostzijde bevindt zich een ruime opkamer, boven de voorraadkelder. Hij wordt als slaapkamer gebruikt. De 6-ruits ramen bieden zicht op de vruchtbomen van de huisboomgaard. Aansluitend aan de slaapkamer ligt de ruime badkamer met dubbele wastafel, ligbad, douche, designradiator en witgoedaansluitingen.

Verdieping
Via de trapopgang in de hoofdgang is de eerste verdieping te bereiken. Hier bevinden zich de overloop, vier slaapkamers, een badkamer met wastafel, douche en toilet, en heel veel bergruimte. De twee slaapkamers aan de voorzijde hebben 6-ruitsramen. Eén beschikt over een wastafel. De twee slaapkamers aan de achterzijde hebben 9 en 12-ruits ramen en elk een eigen wastafel. Boven de slaapkamers bevindt zich een open vliering. Alle kamers van het huis en het koetshuis worden centraal verwarmd.

Achterhuis - de deel
Het achterhuis is inpandig bereikbaar via "de geut" en via de badkamer. Buitenom is het achterhuis toegankelijk via dubbele deeldeuren alsook via twee staldeuren. De deel bevindt zich in originele staat en vormt een open ruimte, opgetrokken met de enorme houten gebintstijlen op gemetselde poeren, ankerbalken met karbeel met daarboven een jukkenkap. In de deel is de voormalige "grupstal" nog zichtbaar. De indrukwekkende gebintconstructie en enorme sporenkap bevinden zich in goede staat.

Koetshuis
In een gedeelte van het achterhuis is middels een inbouw een kantoorruimte en magazijn gerealiseerd. Via deze ruimten is het koetshuis toegankelijk. Het koetshuis is ingericht en in gebruik als kantoor. De kantoorruimte heeft ook een entree in de achtergevel. Het is een praktische ruimte, voorzien van balkenplafond en centrale verwarming en met een fantastisch uitzicht over de Linge met bijbehorende uiterwaarden.

Bak- en karnhuis
Het bakhuis staat los van de hofstede. Een prachtig klein gebouw met een gemetselde gevels, afgewerkt met pleisterwerk. Een guirlandelijst, boograampjes, gevelankers, een pannengedekt zadeldak en gemetselde schoorsteen. Vroeger werd het bakhuis gebruikt als keuken en hier stond het fornuis. Het gebouw is nu in gebruik als berging.

Bijgebouw
Ten noorden van de hofstede staat een halfopen kapschuur. Deze is opgetrokken in houten delen en afgedekt met asbestcementdakplaten. De schuur kan worden afgesloten met een schuifpoort en doet dienst als stallingsruimte voor de tuinmachines en de auto's.

Buitenruimte
Het landgoed bestaat uit vier kavels:
ca. 6.000 m² met het woonerf met gebouwen, tuin, en huisboomgaard,
ca. 6.000 m² met een halfstamappelboomgaard,
ca. 39.000 m² met landbouwgrond (± 30.000 m²), bosschages en natuur (± 9.000 m²)
ca. 1.500 m² bestaande uit de buitendijks gelegen "Lingeweide"

Het landgoed wordt aan drie zijden omsloten door sloten (B-watergangen) en aan de vierde zijde door Erichemsekade. Aan de kadezijde ligt de appelboomgaard, omgeven door een rij perenbomen en een beukenhaag. Naast de landbouwgrond leidt een breed pad langs bosschages naar een lindelaan van ongeveer 200 meter lang. Aan het eind van de lindelaan ligt een poel die een onderkomen biedt aan kikkers en andere amfibieën. Voor de bosschages, natuur en fruitboomgaard ontvangt de eigenaar een financiële tegemoetkoming van het Collectief Agrarische Natuurvereniging Lingestreek. De landbouwgrond wordt jaarlijks verpacht aan een biologische boer met Skal-certificering.

Bestemming
Het object ligt in het bestemmingsplan Buitengebied 2008 (gemeente Buren). De hofstede is met ca. 2.500 m² aangewezen met de bestemming 'Wonen' en de aanduiding 'Rijksmonument'. De omliggende landerijen zijn aangewezen met de bestemming 'Agrarisch – Oeverwalgebied' en met de dubbelbestemming 'Waarde – Cultuurhistorisch waardevol gebied'. De buitendijks gelegen Lingeweide is bestemd als 'Agrarisch – Linge-uiterwaardengebied'.

Bezichtiging
De historische locatie, de unieke ligging, de rust, ruimte en privacy laten zich eigenlijk niet omschrijven. U moet dit zien en ervaren. U bent van harte welkom om dit bijzondere object op afspraak te bezichtigen.

Contactpersoon : de heer A.J. van der Ven
T 076 560 20 07

Kenmerken

Overdracht

Status
Beschikbaar
Aanvaarding
in overleg

Bouw

Soort woning
Woonboerderij
Bouwtype
Bestaande bouw
Bouwjaar
1805
Daktype
samengesteld dak
Dakmateriaal
riet

Oppervlakten en inhoud

Gebruiksoppervlak wonen
450 m²
Overige inpandige ruimte
75 m²
Externe bergruimte
85 m²
Bruto inhoud
2.485 m³
Perceeloppervlakte
52.704 m²

Indeling

Totaal aantal kamers
8
Aantal slaapkamers
5
Aantal badkamers
2
Voorzieningen badkamer
ligbad, douche, dubbele wastafel, wasmachineaansluiting
Voorzieningen badkamer
toilet, douche, wastafel

Energie

Soort verwarming
c.v.-ketel, open haard
Warm water
elektrische boiler eigendom
Eigendom ketel
eigendom

Kadastrale gegevens

Gemeente
Buren
Sectie
P
Perceel
359
Oppervlakte
5939 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
 
 
Gemeente
Buren
Sectie
P
Perceel
360
Oppervlakte
45170 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
 
 
Gemeente
Buren
Sectie
P
Perceel
361
Oppervlakte
1595 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom

Buitenruimte

Ligging
Aan rustige weg, aan vaarwater, aan water, buiten bebouwde kom, landelijk gelegen, vrij uitzicht
Tuintype
tuin rondom
Tuin
Noordoost, 20 x 250 m
Oppervlakte
5000 m²

Garage

Soort garage
vrijstaand hout
Capaciteit
4

Foto's

Kaart Erichemsekade 14 Erichem

naar Erichemsekade 14 Erichem
Op 5 minuten loopafstand Op 5 minuten fietsafstand